GIVEAWAY POCKET CALENDAR NEW YEAR 2016 by www.nooratikahramli.com

Assamualaikum, hii gaiss

Jom join GA nii


click banner utk join


Wassalam, bye

9 Soalan Dari Sara Lalala

Assamualaikum, hii gaiss

Dah lama tak nampak kan ziqah tak post kan. Huhuhu. Ada je cuma malas nak update. K, Sarah Lalala ada tag ziqah untuk jawab soalannya. So, here we go!!


1. Nama panggilan dalam blog.
Ziqah, Lyya
2.Currently studying or working? Kat mana?
Study lagii. SMK Mersing, Johor. Meh la datang sinii
3. Paling minat dalam bidang apa?
Akaun/Math. Huu i love it
4. Suka baca buku/novel genre apa?
Ofkos la romantik. Triller pun best jugak
5. Paling selalu bukak blog pukul berapa dan hari apa?
Tak tentu. Kalau siang dalam pukul 1. Kalau malam biasanya dalam pukul 9 atau 10. Hari? Everyday on. Kalau sekolah cuma hari khamis, jumaat, sabtu je 
6. Describe yourself personalities.
Seorang yang pendiam dengan orang tak tak berapa rapat dengannya. Tapi bila ramai, mulut dia sentiasa pot pet pot pet tanpa henti.
7. Dah berapa lama/tahun berblogging?
4 tahun sebenarnya. Tapi lepas setahun berblog ziqah decide bersara. Then since ogos tahun ni aktif balik
8. Describe blog 'sarahlalala' dengan ownernya sekali. [sokayy, i want a sincerly from yur heart :)]
Sebenarnya tak tahu nak desc apa hehe. Btw, tuan punya blog memang sporting laa. See, banyak kan dia tag soalan nii
9. Umur tahun 2015?
16 tahun. Sama dgn awak. Hehe


Ok. Sudah jawab semua jawapan yang diberi. Harap puas hati lah ye hehe. 

Wassalam, bye

5 Questions by Beeha Azman

Assamualaikum, hii gaiiss

Tadi tengok kat chatbox, sis Beeha Azman, ada tinggalkan link untuk ziqah jawab dia punya soalan. K. jadi aktress hot sekejap hehehe


Q : 

A : 

1. Nama penuh; Nur Haziqah Aliah bt Mohamed. *panjang kann
Nama manja; Adik / AJAA (ada maksud, tapi rahsia ye)  *family je boleh panggil, orang lain? takkan layan

2.
 Dapat berita buruk
Result teruk
Berpisah dengan kawan. 


3.
#2011 #PSS #darjah6

Gambar masa darjah 6. Sory la muka nerd gila. Namanya Nurin Sakinah Najihah. Alaa budak yang tutup mata tuu. Padahal duduk satu daerah, tapi tak pernah jumpa pun sampai sekarang. Sebab sekolah menengah lain-ii. Sumber gambar : fb cikgu . Sumber gambar sendiri terdelete pulak

#2012 #DarjahKhas #form1

Selain orang di atas tu, orang kat dalam ni pun rindu. Pernah jumpa sekali je. Then, takde dah. Namanya Anisa. Makin tinggi ye n lawa sekarang. Yang kanan tu,rindu time cuti je. Naik sekolah dah tak. Namanya  Aina. Lawa gilaa kot budaknya. Yang tengah? Orang yang tulis belog nii haa. Nerd bukan??


4.
 Melayu : DeFam ~ Supergirl
Inggeris : 1D ~ DragMe Down
Nasyid : Permata yang dicari
Korea : GG ~ CatchMeIfYouCan
#genre lagu rockers kauu

5. 10 Bintang kita bagi!!! Btw, sama la theme blog. Ungu gituu

K. Sudah ziqah jawab. Thanks kak sebab tag

Wassalam, bye

11 Questions From Sis Rrai

Assamualaikum, hi gaiss

Malam ni bosan, so bw lah ye. Then, bukak belog sis Sis Rrai and dia ada bagi soalan untuk dijawab. Hm, sebab lama tak tulis entry pasal Q & A kan? 

Q :

A :

1. wow!! sebab belog sis memang lawaaa
2. Kak Namee Roslan. Sebab dia ....... sabar melayan kerenah anaknya (huhh??, pelik je jawapan)
3. Kak CT Nurhalizaaa
4. Purple. Idk why i choose purple. Sebab masa 
5. Travel with people who i love. Heavennyaaaa
6. Lipas. Sebab begitu annoying
7. Yes, sebab peluang kedua kbanyakknya betul. 
8. Maybe not. Tapi, ada jugak. Pergi escape perangai ziqah dari kawan . Sampai dia kata "memang gitu ke perangai dia" n my friend said "aku dah kenal dia masa f3, so aku masak sangat" . Kita ni bukan main ikhlas kawan dgn dia. Last-ii macam ni dia balas. K
9. Movie? of course korean movie entitled "Youre Beautiful" . Sebab ada Jung Yong Hwa yang muka comel. Kalaulah dapat jadi bf nya. Kahkahkah
10. Tak pernah terfikir dibenakku bunga apakah yang ku minat. Bunga ros maybe
11. Both. Teh pada waktu pagi. Kopi pada waktu malam. Tengahari petang? i just drink mineral water. Tapi yang sejuk laa. Hehe

K. Sudah ku jawabb

Wassalam, bye

#SiapaAku? SEGMEN 2015 Kalia

Assamualaikum, hii gaiss

Harini join segmen ni pulakk


Click banner untuk joinn



Di sinii lahirnya sebuah cerita


Nama ku dimulakan dengan tiga perkataan iaitu Nur Haziqah Aliah. Orang panggil Haziqah atau Ziqah. Aliah? Maybe takde kot. Kalau ada pun masa sekolah rendah dan kawan belog aku. Tu la aku letak url blog dengan nama Lyya. Nak panggil aku Haziqah atau Aliah pun boleh. Tapi hanya family aku sorang je boleh panggil aku “adik” sebab aku anak bongsu.  Tapi tak manja laa ye. Berumur  16 tahun dan akan ke angka 17 pada tahun hadapan. Sory, bulan 4 baru 17. Merupakan anak jati Johor.  Dari lahir sampai sekarang stay kat sini begitu jugak dengan tempat tinggal. Lama bukan? 

Sudah hampir 11 tahun aku bersekolah. Tahun depan last year lah. Senior sekolah. Dekat sekolah aku merupakan pengawas perpustakaan. Entah kenapa aku minat sangat dengan pustakawan tu. Sejak darjah 3 dah jadi. Maybe aku ni ulat buku tu yang cikgu pilih. Budak junior kalau tak kenal aku memang anggap aku seumur dengannya. Sebab aku ni pendek. Tapi  takpe, comel apabila dipandang. Cehh perasan amat. Kawan takdelah ramai sangat pun. Siapa yang ikhlas berkawan, aku kawan. Siapa yang suka escape perangai aku, entahlah. Susah nak percaya. Betul kata orang makin besar, makin hilang kawan. Masa susah cari. Masa senang tinggalkan. Merupakan student aliran akaun. Insyaallah, suatu hari nanti akauntan atau cikgu merupakan pekerjaan aku. Amiin. Sangat minat math punya pasallah.

Perwatakan aku susah untuk dijangka. Sebab ada masa aku memang gembira macam gila. Sedih memang sedih gila. Bukan drama air mata ye. Plus, kalau aku sedih, memang aku ngap coklat dengan capat.  First aku tak percayalah yang orang kata kalau sedih, stress makan je coklat. But now, hipotesis diterima.   Suka buat lawak. Tapi kekadang hambar la jugak. Tapi takpe, menggembirakan orang pun dah cukup. Budak yang suka buat kek coklat. Kalau bahan semua ada, memang akan buat lah. Alhamdulillah setakat ni not bad la buat kek coklat. Lagi? Aku suka ambil gambar kucing. Dah la comel .

Tak ramai kawan blogger tahu yang aku ni hampir 4 tahun berbelog. Sebab masa first aku join dunia belog ni aku rasa suram. Ada ke nak baca aku punya entry?? Pelbagai persoalan dibenakku. Bila rasa bosan, aku delete. Now, aku berbelog balik. Itu lah followers aku masih ciput lagii. K. Masih hijau lagi dalam dunia blog. Sampai di sini saja la ye. Harap kau kenal la SIAPA AKU

Im Here!!


Wassalam,bye


Pencarian Blog Terkemas 2015 !

Hi Guys! Om buat lagi segmen. Nak tahu Apa yang lain? Mari kita check apa yang lain.

Click Gambar untuk Join Tau!!

Pencarian Blog Terkemas 2015 aku adakan untuk mencari blog yang paling paling sangat kemas. Kemas dan cantik, sedap mata memandang bila jengah belog korang. Sambil sambil tu boleh promote belog korang dan juga blogwalking sesama blogger.


Haaa apa tunggu lagi, jom join. Hadiah adalah rahsia, Goodluck!


Tag : Kak Leya

RM 5 Juta?

Assamualaikum, hii gaiss


Pagi ni nak share sikitlah pasal email yang aku terima 3 hari lalu kot. Srs, sejak aku buat email, tak pernah-ii orang sent benda yang merepek. Bagi aku, merepek means lawak. Hahahahaha. Tapi email kali ni, macam......... korang tengok sendirilah




Mohh baca lah yerr. 

K, lepastu aku reply la guna email yg di suruh reply. Aku jawab "wah murahnya hati nak bagi 5juta"


Dan ini balasannya





Aku rasa bukan aku sorang je terkena. Sebab masa aku bukak feed blog. Ada juga update pasal nii. Hahaha kelakarlah. Bila ditukarkan 1.3 juta dollar US pada ringgit Malaysia. Agak korang berapa yer. RM 5532856.37. 5 Juta kauuu!!!! Aku rasa masa hidup nii, tak pernah belanja 5 juta. Bila aku cakap dengan family aku. Reaksi diorang adalah GELAK. HAHAHHAAHA. Mak siap kata lagi "sebelum kau ambik duit tu, orang yg bagi kau email tu yang ambik". Kan, org nak bagi duit tu kena runding dgn dia punya peguaam, elehh kita pun ada peguam laaa, HAHAHA

Tapi benda ni jugak srs jugak, mana tahu kalau dia nak mintak no acc bank kita, then kita ni percaya bagi je la kan no acc. Confirm dua tiga hari polis ada kat depan rumah nak tangkap kita. Mana tahu???. Meringkup la dalam penjara :(( 

 So, beware lah. Ingat senang ke nak bagi orang duit banyak tu. Alangkah orang nak mintak bantuan pun tak tentu dapat. Ni senang-ii je nak bagi. Kalau setakat RM10 aku percaya lah. Lagipun, kalau tu takde waris pun, bagi lah kat orang yang memerlukan.  Kalau yer pun nak bagi, datang lah rumah bersama-ii dgn duitnya.. kan senang. Nnti Jadi jutawan muda laa cik ziqahh , boleh keluarkan produk kecantikan sendiri hehehe


Sampai di sini saja


Wassalam, bye

Sepuluh Soalan Tagging by Leya, Alia Syuhada

Assamualaikum, hii gaiss

Pagi ni bukak belog pada asalnya nak ngedit ngedit belog. Then sebelum tu pergilah interface belog, manatahu ada orang tinggalkan pesan kan. Pasti ada tengok 2 orang gegirl tinggalkan link kat pesanan tu. Dia suruh jawab 10 soalan yg dia beri lah kan. So, kita orang kena tag, 20 lah ye jadinya. Nama yang tag dengan di tag pun sama walaupun ejaan lain. Btw, thanks Kak LeyaAlia sebab tag.



Ini daripada Kak Leya

1. Cerita serba sedikit tentang diri kamu
    ~~ Nama penuh Nur Haziqah Aliah. Seorang petite yang berumur 16 tahun. Hobi suka gelak bila orang buat lawak. Seorang rajin memasak kek coklat. Hehehehe

2. Apa pendapat kamu tentang blog saya? Jujur ye, baik buruk saya terima.
   ~~ Pendapat sayalah, blog akak memang baguslah, dengan entrynya yg berguna. Interface?? Lawaa siott.Hahah

3. Blog siapa yang sering kamu kunjungi?. Nyatakan sebab.
   ~~ Namee Roslan, sebab belognya share pasal kisah cinta yg benar cehhh. Selain itu, banyak resepi yg dia share, yang boleh saya membuatnya

4. Warna kegemaran. Nyatakan sebab
   ~~ Warna merah. Sebab warna tu lambang keperempuan-an kot.

5. Bila bosan buat apa?
   ~~ Tengok movie, novel, tidur, main masak-ii (ni masa kecil k)

6. Perkara yang membuatkan kamu bangga dengan diri sendiri buat masa ini?
   ~~ Ada family, friends yang masih sayang n suppor diri ku inii

7. Apa matlamat dalam dunia blog?
   ~~ Share pasal life kott.

8. pada tahun bila kamu bergelar seorang blogger
   ~~ 2011, 4 years

9.  PC atau smartphone
   ~~ Both. 2-2 penting

10. Fav song. Nyatakan 3
   ~~ Drag me down - 1D
   ~~ Catch me if you can - GG
   ~~ Supergirl - DeFam


Ini daripada Alia pulak

1. Favourite book ? 
  ~~ Novel cinta, fixi, buku agama, komik,

2.First kena rotan ? 
  ~~ Darjah 1. Heheh

3.Pernah tak pergi luar negara? 
  ~~ Tak pernah!! Dalam negara pun belum semua negeri kita terjah

4. Selalu tak tak siap homework ? kenapa? hehe
  ~~ Sometimes. Sebab tak tahu jawapan nak buat, malas

5. Kalau kawan awak marah awak, awak buat apa?
  ~~ Marah balik. Kalau salah, em diam jela kan.

6. The best gift that u ever give to ur parents?
  ~~ Result ok dalam exam. 

7.Pernah gaduh ngan bestie? kenapa?
  ~~ Pernah. Dia cari pasal dulu hahaha

8. Suka makan ulam?
  ~~ Sometimes. Bila sakit n masa takde makanan nak di makan

9. favourite quotes.
  ~~ "Do not couple before married"

10. Pernah nangis sebab kena marah cikgu tak? :B
  ~~ Tak rasanya. Macam takde perasaan laah. Kalau parent? em marah sikit pun menangis

Nahhh. 20 soalan yang sudah dijawab dengan seikhlas hatii. Tag ? em takde laa. Tak tahu nak tag siapa kann. Soalan pun takde. Sorry yee

Wassalam, byee

Mini Giveaway by Myra & Ina

Hai assalamualaikum, 


klik banner

Syarat Penyertaan

1. Follow blog  Ina.
2. Wajib follow Instagram (jika ada) @flowery.dot
3. Like fanpage 

Senarai Hadiah

Sweatshirt 2x di Flowery.dot


 Shawl Hanis Zalikha 2x

Crispy choco jar 2x

Necklace 2x di flowery.dot
Pemilihan Pemenang

Blog;
Top Refferal & Random
Instagram; 
1. Like paling banyak
2. Tag paling banyak
3. Random

* Jika peserta melebihi 100 orang, hadiah akan ditambah



Tarikh tutup : 15hb Dis 2015, so cepat-ii la join gaiss


pls : hadiah yang ditawarkan memang best laa. kalau dapat? heavennya rasa. haha gurau je. btw, join ye gaisss


Wassalam, bye =))



Giveaway Simple by cik akak & sponser

Giveaway Simple by cik akak & sponser


Syarat Penyertaan : 

  • Follow Blog
cik akak  kathyrbain | syamimi  | wawa I Farah Arina | Salina Johari  | Ainul Aqma JMbelog  | Lorongcinta | Duniakita  | Arra |
  • Likes fanpage -  JMbelog I cik akak I cinta itu indah | Ainul Aqma 
  • Follow facebook - cik akak I JMbelog I Salina johari
  • Follow Instagram & Twitter - JMbelog I JMbelog I Salina johari I Farah Arina | Ainul Aqma | Arra 
  • Masukan link blog ini dalam senarai bloglist anda : http://kathyrbain.blogspot.my/
  • Buat entri bertajuk "Giveaway Simple by cik akak & sponser"
  • Copy coding yang disediakan & paste kan dalam ruangan HTML
  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini 
  • Giveaway berlangsung 13.11.2015 - 22.11.2015 [10 hari]
  • Giveaway tamat 22.11.2015 jam 11.59 malam
  • Pemenang dinilai melalui Nombor Cabutan Bertuah
Perhatian : Bagi syarat likes fanpage, follow facebook, Instagram & twitter peserta wajib follow setiap syarat sekiranya peserta ada akaun yang dinyatakan dalam syarat yang telah cik akak senaraikan. 

Sekiranya peserta tidak mempunyai akaun tersebut, peserta tak perlu ikut syarat yang dinyata. Apa yang penting kejujuran anda sebagai peserta giveaway. 

Follow blog wajib...tiada kelonggaran isu follow blog....semoga giveaway ini berjalan dengan lancar......

copy & paste coding ini dalam post entri anda...



Hadiah Giveaway

  • cik akak - Cash RM50.00 x 2 pemenang 
  • KathyRbain - Topup RM10.60 x 1 pemenang
  • Syamimi - Cash RM5.00 x 2 pemenang
  • Wawa - Topup RM10.60 x 2 pemenang
  • Farah Arina - Topup RM10.60 x 1 pemenang & Topup RM5.00 x 1 pemenang
  • Salina Johari - Cash RM10.00 x 2 pemenang
  • Ainul Akma - Topup RM10.60 x 1 pemenang
  • JMbelog - Topup RM10.60 x 5 pemenang
  • Lorongcinta - Topup RM5.00 x 2 pemenang
  • Duniakita - Topup RM5.00 x 2 pemenang
  • Arra - Topup RM10.60 x 1 pemenang

Ilham giveaway copy & paste coding - Rujuk Entri Kak Mialiana


Jenis Seseorang Itu Study

Assamualaikum, hai gaiisss

Harini nak share sikit la pasal Jenis Orang Study. Selamat membaca hehe



STUDY


1. Study boleh dengar lagu
  • Siapa study time dengar lagu memang baik lah. Bukan semua orang boleh buat kan. Srs, aku tak boleh. Sebab nanti bukan study tapi nyanyi je lebih. Lagi satu, kita tak fokus pada apa yang study, tapi fokus pada muzik. Itu tak boleh.


2. Study dengan kawan

  • Ni study group la kata kan. Tapi bagi aku ada kelebihan, kekurangannya.
Kelebihan
  ~ Boleh suruh kawan ajar kan
  ~ Bertukar pendapat

Kekurangan
  ~ Bukan study, tapi gosip
   
  • Pada aku, aku tak berapa suka sangat study group, tapi sometimes je lah suka. Tu pun kalau dah tak faham dan kawan ajar. Macam kat sekolah, kalau time exam aku suka sensorang, kalau ada topik tak faham, baru stalker kat kawan. 


3. Study di tempat sunyi

  • Ni memang aku paling suka. Rasa lifeless, heaven je. Kalau study cepat je masuk. Kalau bising, heh jangan harap la Mr, Brain aku nak proses



4. Study sambil main handphone
  • Study, scroll twitter, study, scroll wechat. Ok, ini aku tak boleh. Macam dengar lagu jugak. Tak fokus nanti k. Ni adalah parasit utama bila study. Parasit utama!!. Menyebabkan result ku makin hancuss, K



Korang yang mana? ? 
Sis nak tahu jugak
Komen yaaa. 


Wassalam, bye



Hi-Tea PSS


Assamualaikum, hi gaiss

Pada hari jumaat / 6.11.15 , adanya Hi-Tea untuk PSS, PRS. Hishh sebuk aje PRS ni. Tempatnya diadakan di Hotel Timotel. Perghh hotel terpopular kat Mersing. Heheheehe

Ni makannya.
Nasi goreng, mee goreng, cocktail, popia, jemput-ii, cupcake, air?entah minumnya, tak tahu pulak apa namanya hehehe

Pada pendapat akulah, makanan ni tak sesuai untuk dijamu bila ada majlis macam ni. Huhuhu. Pendapat je ye.. 
Ada yang puas hati, ada yang tak. Yang tak tu faham-ii jelah




Gaiss. Saiya yang mana?? hehehe. Dalam ni ada sorang form1, 3 form3 dan selebihnya form 4. Hehehehe. Ni gegirl hot kat sekolah. Ceh perasan yang amat. Ape hal ada sorang sis kat situ tak buat piece??. aigoooo. Ada gaya arab tak sensorang???? Arab la sangat muehehe


Ma geng-star.ZAFIS. Marfinie Marfonoo takda. Tak lengkap tanpa dia. Dah la geng gosip hehehe
Comel 3 sis yang belakang tu.Jeles aii


Yeah. Ni adalah sijil PSS untuk tahun ni. 3 kau. Hahahaha. Siap ada bereben lagi. Thanks Syafiqah, buat kan sijil ni. Tahniah jugak dapat jadi pengawas terbaik. Pergh untung bestwiendd aku nihh.

 Sebagai rumusannya tak tahulah best ke tidak. Rasanya best kot. Sebab boleh berkumpul dengan akak-ii, adik-ii. Bukan selalu kan cikgu buat majlis macam nii. Harap tahun depan adalah ye. 


Wassalam, bye



DariDapurCikHA : Chocolate Bubble Rice


Assamualaikum, hii gaiss

Entry kali ni Ziqah nak share la resepi simple ni sikit. Tak ramai yang tahu kewujudan makanan macam ni hehe.. Ni kiranya dessert la kan.haha Btw, jom kita cuba.


Bahan
- Coklat Masakan
- Bubble Rice
- Coklat Rice

Cara-cara
- Panaskan air dalam tempat pengukus. 
- Dah panas masukkan coklat masakan di dalam loyang
- masukkan loyang tu kat tempat pengukus tadi
- kacau sehingga cair
- letak bubble rice kat dalam bekas
- masukkan coklat masakan yang cair tadi di atas bubble rice
- letak coklat rice sebagai hiasan
- kacau-kacau biar bubble rice tu ada coklat 
- makan
- kalau coklat rice dah keras balik(macam gambar kat atas tu),
masukkan bekas coklat bubble rice kat dalam loyang dan panaskan balik
- kacau-kacau
- makan sampai kenyang
- Say Alhamdulillah

p/s : i know my bahasa is broken n broken. so, pandai-ii la understand hehe

itu sahaja, perkongsian. kalau dah buat, pos kat kita ehh.
nak repost kat blog korang pun boleh, tapi kena adalah credit by me.hehe


Wassalam, bye

Moment 6 Years.


Assalamualaikum, hai gaiss

Ok. Harini nak update la, berehat sat dari exam. hehe

Find me. Heheh. Kalau bijak? komen.
Photo on Sunday, 18 Oct 2015. 8.30 am, Dewan SMKM

Moment 6 Years. Yes 6 Years, 6 tahun jadi pengawas perpustakaan. Sejak bila?
3,4,5,6. . . . 3,4 . Aku tak tahu kenapa aku dipilih jadi pengawas masa darjah 3. Maybe cikgu skodeng aku asyik pergi library? Maybe cikgu tahu yang aku rajin baca buku? gitu. k. Happy la jadi pengawas walaupun bukan pengawas sekolah. Pengawas sekolah? He i tak suka. Plus orang tak pandang rendah kat aku means aku ni rendah so, orang pandang aku rendah jugak. Bila jadi pengawas. Annaahh terkejut hang. Masa darjah 3 tu aku seorang je pengawas prempuan dlm kelas, yang lain semua lelaki. Kelas lain ramai perempuan. Jeles aii. Then masa darjah 3 memang tak rajin naik library. Takde kawan punya pasal. Ummm :(. But, masa darjah 4,5,6 memang muka aku saja. Sebab aku dah sekelas dengan diorang. Happy naaaa. Sampai tertubuhnya group PURPLE GIRL. Grup 3 bertahan 3 tahun je. Kau ghase?? Sebab masa form 1 semua dah BERPECAH. Nurin, SMKSM. Najla, SMAA. Aku dengan Balqis je sekolah sama. Sekolah memang sama tapi tak rapat macam dulu disebabkan kelas tak sama. Dia RKA. Aku RK. K, Now cerita sekolah menengah. Macam mana aku boleh jadi pengawas. Heheh. Nak tahu? Mintak la kat cikgu. "Cikgu, saya nak jadi pengawas boleh?" cikgu banyak soal alu. Then aku jawab soalan dia huhu. At last, APPROVE. Hooyehh!!. Why aku mintak jadi pengawas? padahal kalau sch menengah lebih banyak kerja berbanding sekolah rendah. Heh my friend ramai pengawas. See. masa darjah 3 takde siapa. Now, berlambak. Hahaha. Sebenarnya kawan dah bagi chance masa form 2. Aku malas time tu nak jadi heheheeh.. Now, tertubunya ZAFIS GENG. 5 gegirls yang ada dalam grup nihh. Tapi maybe tahun depan dah takde kot :(. Sebab 2 of 5 nak pindah. Srs, sedih. Bestriend masa form 1. Even dalam grup ni tiada siapa yang sama kelas, tetap akan rapat walaubagaimanapun. Emm . Pergilahh dikauuu yaaa. sobsobsob. Kalau tahun depan jadi lagi so dah 7 tahun. Heheheeh

Ok

Wassalam, bye:)

Segmen Starlavenderluna 1st GiftAway

Assalamualiakum, hye

Jom Join Giveaway ni..



Click banner di atas untuk join

Tarikh tutup 31 Oktober. So, cepat-ii la sebelum tamat tarikh


Wassalam, bye

GIVEAWAY OCTOBER BY IMPIANA CIK YANIE


Assalamualaikum, hye :)

Jom Join Giveaway nii. ni adalah giveaway pertama aku join. manatahu ada rezeki ke dapat hadiah muehehehe


Click banner di atas ..


Wassalam, bye :)


Tutorial Offkan Bluetick di WhatsApp

Assalamualaikum, Haii

Pagi ni nak share sikit la tutorial ni. Sebenarnya saya pun tak tahu jugak. Itupun kawan yang beritau. Langkah ini bagi menyelamatkan diri anda dimarahi oleh orang lain disebabkan tak reply ws. Hehehe. Moh kita buat la yer. 





First, Bukaklah Whatsapp Uolls. Sory blur, privacy nihh





Then, korang tengok chat. Ada BLUETICK kan? So, now kita nak hilangkan BLUETICK tu 



Tekan tanda titik 3 ke bawah




Ada keluar macam ni. Tekan tetapan atau dalam speakingnya setting





Tekan akaun aka account





Next, tekan privasi/privacy





Nampak kat ada tanda tick. Tekan untuk menghilangkan tanda tick





Jadi macam ni :)






Next, bukak balik ws. dan tengok ws korang tanda bluetick dah tiada. Bukan ws dia je takde bluetick kita, kita pun sama takde bluetick dia. So, 0/0 la..


Good Luck Gais!!

Wassalam, bye



Tips Merawat Rambut

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Harini nak cerita sikit pasal penjaggaan rambut. Act, rambut ni menjadi masalah besar selain jerawat kannss. Ni kita nak bagi nii. Btw, ni sumber daripada majalah Dara.com.





1. Telur & susu segar
  • Sediakan 2 biji telur dan setengah cawan susu segar. Pukul telur sehingga 2 minit. Kemudian, campurkan dengan susu segar. Pukul sekali lagi. Kemudian, sapukan pada rambut dan biarkan selama 10 minit sebelum dibilas dengan air bersih. Amalkan seminggu sekali untuk mendapatkan rambut hitam yang berkilat.


2. Pisang dan minyak zaitun
  • Lenyekkan pisang sehingga hancur. Kemudian, campurkan dengan minyak zaitun. Sebatikan. Sapukan pada rambut. Tunggu sehingga 15minit, Bilas dengan air suam. Selepas rambut kering, oleskan minyak zaitun sebagai perapi.


3. Limau nipis
  • Ambil beberapa biji limau nipis dan hiriskannya. Kemudian, gosokkan pada keseluruhan kepala. Biarkan beberapa minitdan dan selepas itu cuci bersih. Selain mewangikan rambut, limau juga boleh menghilangkan pening dan menyejukkan kepala.



4. Kangkung
  • Ambil kangkung kemudian ramas sedikit air sehingga hancur dan berlendir. Sapukan pada rambut dan bungkus dengan tuala. Biarkan selama 1 jam . Bilas bersih-ii. Lakukan 2 kali dalam seminggu. Hasilnya rambut akan hitam berkilat.

#semoga bermanfaat :)

Wassalam !


#DariDapurCikHA : Moist chocolate cake


Hi.

Malam ni nak share sikit tentang resepi CAKE MOIST CHOCOLATE. Act, memang dah ramai reti buat kek ni. Tapi ini hanya perkongsian je ;)




* esen vanila tiada sebab dia taknak selfie. huhuhh
BAHAN-BAHAN UNTUK KEK


BAHAN A

1. Telur 3 biji
 2. Gula biasa 1 cawan-dikisar- (Gula kastor pun boleh)
3. Esen vanila 1 sudu

BAHAN B

1. Tepung 1 cawan setengah
2. Serbuk koko 1 cawan (kurangkan sikit nanti kek jadi pahit)
3. Serbuk penaik  2 sudu (1 sudu pun boleh tapi tak menaik sangat la)
4. Sebuk bikarbonat 1 cawan
{DIAYAKKAN}

BAHAN C

1. Susu pekat manis 1 cawan (susu cair pun boleh tapi tak berapa sedap)
2. Minyak 1 cawan
3. Air panas 1 cawan


BAHAN D ( TOPPING)

1. Sedikit susu pekat
2. 1 sudu marjerin
3. Coklat masakan (dikopekkan)


CARA-CARA
Ayak kesemua BAHAN B. Dan ia menjadi begini. Ketepikan dahulu
Masukkan telur dan gula. Pukul sehingga kembang


Berhenti seketika dan masukkan esen vanila. Pukul sampai kembang



Okey. Sudah kembang. Agak 15 minit pukul kembang macam ni lah hehe



Masukkan bahan yang diayakkan tadi sedikit demi sedikit. Pastikan kalau guna mixer tu perlahan ea.



Nahh ini hasilnyaaaaaaaa..



Then, masukkan susu pekat. Kacau hingga sebati


Dah sebati masukkan minyak pulak. Pukul pukul pastu





Masukkan air panas pulak dan pukul la ea yer.



Beginilah akhirnya.


Letakkan lah dalam bekas. Kalau nak bakar guna loyang je. 



Ni guna kukus. Kalau guna bakar dalam sejam. Suhu dalam 155'c. Pastikan alert ea. Sebab airnya akan mengering



Sudah siap! Oh sebelum tu topping



Masukkan semua bahan. Dan kacau sampai cair. Hmmm



Bila sudah siap, sapukan atas kek tadi. Nak lebih lawa tambahkan coklat rice.Hokay udah lawa kek kita ini


#officialphoto 
#harapkorangbuatlah

Bye!