Sebab Aku Main Blog

23:36

Assamualaikum, haii :))

Ok. Ni dah masuk musim hujan. Dari pukul 1.30 am tadi kot hujan sampai sekarang tak berhenti-henti. Teduh pun sekejap je then lebat balik. Ohh sejuknyaa. 

Tadi tu mukadimah je. Sebenarnya hampir 4 tahun kot aku masuk kat dunia blogging nihh. Then, masa aku form 1 rasanya aku berhenti atas alasan tak best. So, blog masa aku zaman hingusan tu dah delete. Masa form 2 pulak buat new blog. Tulislah apa-ii yang aku suka ye. Bila bosan. Hmm malaslah. And now, sejak ogos lepas, aku mula bergiat aktif dalam blogging. mehmehmeh. 




1. Mengisi waktu bosan
  • Dengan berblog, aku dapat rasa hilangkan waktu bosan. Bosan jugak hadap movie kat lappy ni kan. Bosan jugak hadap fb, tw je kan. Nak kelainan sikit.



2. Lari  dunia maya daripada orang yang aku jumpa a.k.a berkawan
  • Tak ramai kawan yang tahu aku ni main blog. Maybe 5 orang je kot yang tahu. Lagipun, kawan-ii blogger ni memang kebanyakkan tak pernah bersua muka kann. So, aku buat blog ni nak lari daripada drama kawan yang penuhh.............. em tak yah taip laa



3. Orang tak bash kalau kita type satu entry tu panjang
  • Bila tulis kat fb, wechat panjang sikit dah bebel. Kalau kat twitter? 140words je. Hmm tak cukup laa. Kat blog ni tulis panjang berjela jela pun orang tak kesah. Nama pun BLOG kan. Tulis lahh apa-ii. Nak buat satu novel pun bolehh



4. Sukahati nak design laman maya sendiri
  • Facebook, twitter, bla bla bla mana boleh nak design sendiri kan. Kalau boleh pun just tukar bio, cover, profiile. Haa tulahh. Kalau blog, nak design warna ke, apa ke boleh je kan. Oh lupa nak beritahu sapa yang design blog kita nii. Nak tahu siapa? Akak Leya . Siapa-ii tak follow akak ni, dipersilakan follow ye. 



5. Ramai kenal ramai blogger
  • Dulu aku berblog, aku tak tahu siapa yang blogger yang femes. Srs. Haha. Sekarang, em lebih daripada tahu. Haha. Nak dikatakan semua blogger adalah hebat yooo. Jyeah Majulah  Hidup seorang blogger



6. Boleh join segmen orang
  • Selain asyik menulis pasal personal entry. Meh la kita join segmen orang kan. Mana tahu join menang ke. Rezeki kat mana-ii kan. Blog pun boleh. Lagipun, dpt eratkan hubungan antara para blogger kan.




7. Tahu jenis penulisan orang

  • Jenis aku, aku suka kaji orang punya cara menulis. Macam nak buat essay kan, kalau tak reti nak buat, mesti kena tengok essay yang bagus kan. Macam blog jugak. Makin hari, makin nakberkualiti entry blog yedakk??



Ok. Ni je share untuk entry kali nihh. Selamat membaca ye


Wassalam, bye :))


You Might Also Like

6 comments

  1. Eh eh siap promte. Hihihi terima kasih :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali-sekala promote. hehe. btw, urwelkam :))

      Delete
  2. Dulu Lissa berblog sebab suka-suki. haha makin lama makin serius berblog.. sebab InShaaAllah, banyak manfaatnya :)

    ReplyDelete
  3. senang kata "blog make our day..."
    ^_^

    ReplyDelete

Thanks you for reading and comment