Resepi : Biskut Roti

Assalamualaikum, haiii

Dah lama tak share pasal resepi kan. Sebab dah lama tak buat biskut, kek, kuih. hihiii. Ada masa je boleh buat laa. Btw, pernah makan tak biskut roti??  Dulu selalu ayah ziqah belikan. And now, tak payah nak beli, buat je. Jimat duit. Bahan pun senang

Bahan-bahan :

Roti
Marjerin
Gula
* boleh jugak ubah perisa  citarasa korang. hehe

Cara-cara
1. Sapukan marjerin dan gula di atas roti.
2. Potong roti itu kepada 4. Taknak pun takpe
3. Masukkan roti di dalam oven dalam suhu 170'c dalam masa 15 minit
4. Siap !!

Senang bukan? cuba jangan tak cuba ok!!


Wassalam, bye

Musuh Dalam Selimut


Assalamualaiakum, haii

"strangers on the comforter"

Siapakah ??

Jeng jeng jeng.....


Memandangkan ni musim panas aka el nino. Ziqah diserang demam. Tak jangkit sesiapa pun. Memang sakit sendiri. Biasanya ziqah adalah pembawa demam. kalau ziqah demam dulu family lain ikut. gituu.. Mula-ii demam kali ni disebabkan makan rojak. Dah la first time buat rojak, then makan terlampau banyak dan dari situ mulanya demam. Hari jumaat haritu dah demam. Tapi masa hari sabtu baru ok.  Padahal semalam memang dalam hati taknak pergi sekolah sebab demam. Tapi parents kata pergi je. Kalau teruk balik. Em sekolah jelah kann. Lagipun demam dah ok sikit. 

Masa kat sekolah, tengah beratur beli makanan. Then, syafiqah pergi cuit dan dia kata "lepas ni, kau pergi bilik kaunseling, ambik darah"  Ya Allah berapa banyak kali nak ambik darah. Dah la time demam nii. Heh dalam hati "apasal, aku pergi sekolah tadi. Kalau tak pergi confirm, tak kena" . Masa makan memang murung abislah mukaa..Makan pun tak habis. Sedih naaa. Pastu ziqah cakap dekat nurse tu yang my mum dah tak bagi ambil. Then, orang tu pergi call my mum. Em k, kejap boleh kejap tak boleh ambik. Terpaksa la kena ambik darah. Alhamdulillah, tak kena lagii. Tunda. Hari esok kita kenaa, Yeahhhhhh la sangat. Dan sebab nak kena ambik darah tu la demam datang balik. Panas betul... Maybe aura badan ni memahami diri ku inii. Sebab malas nak pergi kelas lepastu, pergi pejabat dengan alasan nak balik. Lagipun sekolah sampai pukul 4.30 pm. Memang kematu duduk dalam kelas kalau demam panas kan. Better balik. 

Ingatkan balik rumah, Alamakk, driver aka sis suruh pergi klinik. Tak tahu la kali terakhir pergi klinik ni bila, Entahlah bertahun-tahun kot tak pergi. Eh nak dekat sejam tunggu giliran. Padahal bukan ramai orang punn. 



Ni musuhnyaa. Seramai 4 orang

Panadol
Ubat Batuk
Ubat Selsema
Vitamin

Nasib kita ni bukan jenis takut nak telan ubat. Telan je la kan. Paling suka makan vitamin. Em tapi pahit pula. Ubat batuk klinik ofkus  tak sedap. Demi nak cepat sembuh kita telan je la.



 Ingatkan nak mintak seminggu, Tapi minta sehari jee. Hihihi. Btw, tulisan memang lawa laa. Kalau masa competition tulisan palin cantik, confirm menang. Dah dah. Esok sekolah k


Wassalam, bye

First Segmen : Mini Giveaway By Si Chubby

Assamualaikum, haii gaiisss


Harini join segmen daripada sis si chubby. uisshh makin chubby pipi tuu

http://sichubbyy.blogspot.my/2016/01/first-segmen-mini-giveaway-by-si-chubby.html


Nak Secret Gifts?? Join lerr segmen ni. Just tekan banner ni k

Nak join kena jawab soalan ni dulu k. 3 in 1 gituwww.
i) Apa impian korang yang sebenarnya ? And apa usaha korang untuk mencapai impian tu ? Kalau tidak tercapai ,apa korang akan lakukan ?

Ziqah jawab satu persatu k...

 Apa impian korang yang sebenarnya ?

~Impian kuuu pada tahun nii adalah CEMERLANG dalam SPM. Tu jee ghasenyaa Aku nak buktikan yang aku ni tak selemah diorang sangka. Tak selemah apa cikgu pandang aku selama ini. So, ini adalah satu satunya impian TERbesar aku. Bukan senang tau nak cemerlang SPM nii. Lagi-ii aku punya course 'bapak ahh' susah nak target especially ADDMATH. Sape yang LULUS tu memang 'havoc' lahh. Nujum nombor rasanyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Ke HANTUU nombor.. kehekeheheh.
~ Nak hilangkan pimple with s dekat muka. Aku tak tahu la nape pimples ni suka sangat usha muka akuu. lagi-ii pipi. . Ke kau crush dengan aku?? Since aku darjah 5 sampai sekarang tak berenti-henti kacau akuu. Poless laaaaaaaa. Sindrom pimples bulan Januari memang buatkan akuu streghhhsss, Nak selpie punn... k jangan cakap ahhh



apa usaha korang untuk mencapai impian tu ?

~Usaha?? Ofkos la bersungguh-sungguh. Tak lupa juga Relationship With Allah SWT kena jaga. Bukan tu sahaja, hubungan IbuBapa, Cikgu, pun sama. Inshaallah di diredhai olehNYA aminn. Hubungan dengan kawan? kena jugak gaiss. hehehe. Lagi usaha? Bertanya selagi tak faham atau tak dapat apa yang dipelajari. Alahh macam kau masa kecik laa nak benda yang kau nak then mak ayah kau tak bagii. Kau buat apa??? mesti merengek rengek nak kann. Hehhehe. Bila dah usaha, berdoa lah supaya apa yang dipelajari tu masuk terus dalam kepala. Jangan masuk telinga kanan keluar telinga kiri sudahlahhh. Then, bertawakallahh :)))
~Nak hilangkan pimples laah. Srsly, aku tak tahu nak guna produk apa nak hilangkan jerawat nii. Pakai timun, macam tak berkesan. Pakai safi anti jerawat?? aku pakai tapi MAKIN BANYAK dia bawak geng gengnya. TAPIIII Aku suggest nak beli serbuk kayu dekat ig. Ramai jugak laa feedback diaaa. Nanti i try la. Manatahu bila dah pakai diorang dah tak minat aku lagiiii. Nak selpie pun..... ok jee


Kalau tidak tercapai ,apa korang akan lakukan ?

~ Entahlahh aku tak boleh bayangkan kalau aku FAIL. Huwaaaaaa. Kalau fail, mesti parents membebelkan aku macam rumah nak runtuh maybe sebab aku harapan diorang. Kakak aku dah berjaya. Aku? mesti kena lebih kan. Ops lupa aku akan lakukan???maybe aku akan lebihkan usaha aku. Ataupun, menangis tak berlaguu???? huhuhuhu
~ Duhhh kalau tak tercapai nii tak tahu lah nak cakap apaaaa. Reda maybee hehe. Biarlah diaa bertapak punn. Ayat pasrah giniiiiiiii.. Maybe aku buat operation muka ni kot. hehehhe


K.. Ni adalah bebelan akuu untuk kali inii. Harap menarik laa. Taip selama 1 Jam setengah. Agak lama bukann


Wassalam, bye


Segmen Awak Orang Mana?

Assamualaikum, haiiii


click banner untuk join



Pilihan warna; Hitam, putih (sorry tak bagi code warna, link lembab hihi)
Asal; Yeszaaa sama dengan kak Rrai "Johorean". Cuma ziqah duduk di daerah Mersing. 
Image result for mersing, johor
Istimewa; IDK apa yang istimewa sangat dengan tempat ziqah . Haha. Kalau popular pun banyak kedai keropok. Srs, memang sedaplah keropok tu. Sebijik macam keropok Terengganu. HHehhe. Lagi? ramai pelancong luar negara yang melancong dekat sinii. Sebab Mersing popular jugak dengan Pulau-ii ni kan. Ada Pulau Sibu, Aur, Pemaggil dll. 


Wassalam, bye