Trip : Cameron Highlands, Pahang

Assalamualaikum dan hai awak !


*Dengan trip ke Cameron Highlands, aku dapat hilangkan ‘murung’ sebab tak dapat pergi Pulau Tinggi walaupun FOC


Trip ini disertai oleh budak kelas dan beberapa orang cikgu. Memandangkan guru kelas aku suka berjalan, maka dibawaklah anak-anak muridnya. Bayar ya!!


15.8.2018
- Pada  9.00 malam kami bertolak dari SMK Sri Mersing ke Cameron Highlands. Kami ikut jalan highway dan tak ikut jalan Muadzam walaupun Johor dengan Pahang tu bersebelahan. Tapi Cameron Highlands, hmm hujung Pahang.  Liat nak sampai anggaran 10 jam.

16.8.2018
- Pada pukul 12 rasanya, sebab masa ni memang dah tidur. Singgah RR mana, aku pun tak tahu sebab aku tak turun . Turun buang hajat. Partner sebelah pun tak turun, sedap landing dekat kepala orang. Itu yang nyenyak (ni pun nak diupdate)
- Aku terjaga dari jam 2.45 pagi sehinggalah singgah dekat RnR Tapah 1 pada pukul 4 pagi. 4 pagi sehingga pukul  7 dekat RnR tu campur solat, bersihkan diri dan makan.  Ya Allah, tahan pula mata aku tak tidur. Dekat RnR tu makan Nasi Goreng bersamaan Air Teh Susu suam. Makan pun kongsi 1 air, 1 nasi dengan kawan sebab risau tak habis. (nak tau rupa Nasi Goreng itu macam mana, follow la ig saya, saya ada update di igstory)
-Pukul 7 pagi bersambunglah perjalanan ke Cameron Highlands.  Dan... pada pukul 9.15 pagi baru sampai ke destinasi yang dituju.



LAVENDER GARDEN
Ini tempat yang pertama kami lawati. Sesiapa yang tidak pernah ke Cameron Highlands sebelum ini macam aku.  Serasa macam jakun sikit. Mana ke tidak, sejuk ooiiii walaupun cuaca panas.  Seriously, pelik pun ada. Feeling dekat Korea gituww. Malas nak tulis panjang, nah saya belanja gambar. Bukan semua ye, yang terpilih sahaja. 
w/ ma second geng . 5/5 compelete . Sanggup order topi sama dekat Shoppe
w/ ma geng . 3/3 compelete . Kalau nak membawang dengan mereka berdua je. Tak boleh lebih !!


Di Lavender Garden ada jual aiskrim. So, beli lah. 1 RM8. Geng ada 4. So kongsi 2-2. Ramainya geng. Kejap lagi saya explain. Why banyak sangat geng

Selain aiskrim, aku beli juga Fridge Magnet 2. Satu di rumah, satu bagi dekat ....... harharhar. Di sini, banyak gila, bunga cantik-cantik. So, kalau korang pergi sini, aku recommend pergi sini. Rasanya yuran hanya RM 10 untuk seorang dewasa. 


KEDAI CACTUS (aku tak tahu nama tempat ni apa, dalam tentatif tiada pula)

Sebenarnya, malas nak turun dari bas. Tapi apa salahnya, bukan selalu pun pergi. Hanya teman kawan sahaja. Nak beli? Haaa nak beli untuk siapakah. My mum bukan suka sangat pun pokok cactus. Tapi... cactus dia lawaaaaaaaaa. First time jumpa cactus yang berwarna-warni. Kalau tak tajam, dah lama baring atas cactus tu. Acah-acah dilwale sikit !! ehehehe




MAKAN STRAWBERI COKLAT (tak ingat nama tempatnya apa. eehehew)


Sebenarnya, sebelum itu nak pergi Big Red Strawberry Farm, tapi semua dah tak larat. Sebab tempat ini tinggi.

So, singgah la sini. ehehe. Mula-mula beli aiskrim Malaysia strawberi. Harganya RM1.50. Rasanya sedap, cuma terlalu manis. Then, ingatkan nak makan dalam bas je. Tapi, takpelah. Cari makanan lain. Kawan suggest beli ini. Satu batang, seorang. Harga RM 5 untuk 3 batang. Seriously, memang sedappp sungguh !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



2.30 petang. Kami checkin ke apartment .......... (aku tak jumpa signboard namanya)

Sempat ambil view ini sahaja. Dalam bilik tak sempat

Kesemua apartment ada 5. 1 cikgu, 1 lelaki dan 3 perempuan. Apartment aku ada 8 orang. Satu bilik 2,3,3. Aku sebilik dengan 2 makcik bawang. Nak tahu siapa?? tengok gambar 3/3 diatas. Selesa dan besar apartment ni. Cuma ada kekurangan la. Malas la nak mention sini. Jadi petang sampai malam tiada aktiviti. Petang pergi apartment kawan sebab ada buat yaasin.


17.8.2018

Teh Boh Centre, Sungei Palas


Yess, akhirnya. Pergi ke tempat yang paling ekstrem. Mana ke tidak, dah la tinggi. Jalannya pulak bengkak-bengkok. Dalam bas, semua menjerit "mak!!!!!" Tak berani nak pandang bawah.



Cantiknyaaaaaaa!!!!!!!!!!!



Termenung siapakah itu??


Rombongan Cik Kiah


Dekat sini, kami dapat tengok cara pembuatan Teh Boh. Wangi baunya. Nak ambil gambar, dilarang. Hanya 45 minit sahaja berada dekat sini, serius, memang tak cukup!!! Nak beli Teh Boh pun tak menyempat.


BEE FARM
Lepastu, pergi ke sini untuk membeli belah. Di sini, aku memborong coklat, teh, asam dan madu. Memang makcik yang jual itu pandai ambil hati pelanggan. Buktinya aku pun termakan layanan mesra tu.

TAMAN AGROTEKNOLOGI MARDI
Pada waktu petang, kami menjelajah ke Taman Agroteknologi Mardi. Alaaa, tempat bunga-bunga, buahan. Tak tahu la harga masuk sini, sebab cikgu yang bayarkan. Nah saya belanja gambar sikit

Geng Ayam 4/4 compelted

Sebenarnya dalam kelas aku ada 3 geng. Tapi yang aku betul-betul rapat ada 2 orang sahaja. First : 3/3. Second 4/4. Third 5/5 . Aku tak tahu kenapa banyak sangat geng. Sebab kami jenis open-minded dan tak memilih. Mungkin? Ok. Lupakan

Dekat sini, selfie je la kerjanya. Sampai penuh memory card aku dikerjakan !!


Ok makan lagi aiskrim. Harga RM4. Kongsi 5 orang !!


Dalam hati "Rasa Nak Petik Je Buah Strawberi Dekat Belakang Tu"


PASAR MALAM

Di Cameron Highlands, popular dengan Pasar Malam (.......)? Aku naik pening apabila banyak disajikan benda yang sama. Biasalah. Kalau dekat Johor, pasar malam jual makanan sahaja. Tiada jual cenderamata macam di sini. Crowded juga yerkkk.

Dekat sini lah, baru penuh tangan akuuuuuuuu. Beli macam-macam. Baju, jagung, strawberi, jeruk epal, jem strawberi dan coklat. Sampai cikgu cakap "amboi awak, banyak membelinya"



17.8.2018


Hah! Nak balik :( . Sebenarnya sebelum balik, nak pergi ladang anggur. Tapi sekarang bukan musim anggur. Terpaksa la balik. Balik pun pergi ke Nilai, N9 beli barang dan terus pulang ke Mersing. 9.00 pagi sehingga 11.15 malam. Lama duduk dalam bas. Hurmm




#ini jelah yang dapat dikongsi
#hambar? maafkan. dah lama tak menaip blog. ehehew




Wassalam, bye

Syawal 2018

Assalamualaikum, hi 

Sudah lama tak kongsi cerita di blog.. ini sahaja ada masa taip dekat blog.. lepasni, taip assignment pulok! Terima kasih kerana membaca dan masih ingat saya (hihi)






Day 1 :
Sejak lahir sampai 2017, keluarga aku memang beraya berlima. Tetapi tahun ini berempat. Kenapa? Sebab kakak sulung dah kahwin. Jadinya, dia beraya dengan keluarga sana. Mana? Kedah dan Perak. Jauh sangat dengan Johor. Mersing pulak tu!

Orang first raya, berjalan. Aku, duduk rumah. Sebab ada masalah. Tu tak dapat balik kampung. Mak dengan akak je yang pergi. Kampung dekat. Anggaran 3 dengan 4 km.  Petang baru pergi beraya. Itu pun rumah kawan akak. Aku jadi 'mangsa tukang ambil gambar'


Day 2: 
Pergi beraya rumah kawan baik akak. Peranan sama. 'Tukang ambil gambar'. Agak lama juga pergi rumahnya, sebab stuck nak balik. Hujan. Takpa, hujan. Badan pun kenyang

Balik je rumah, tengok banyak kereta. Kereta siapa? Kereta keluarg sebelah abah! Heh ramai gila datang. Rumah kecik., ofcourse la padat. Bising yang amat. Mana tak, adik beradik dah 10 tak termasuk lagi anak anak. Itu yang datang pun sebahagian.

Lepas mereka balik. Ada lagi yang datang. Siapakah? Oh pakcik dari sebelah mak datang dari pontian. Itu sahaja untuk 1 hari.


Day 3 :
Ingat tiada yang datang. Ada juga. Tapi bukan keluarga. Tapi kawan mak dan jiran. Maka, hari itu berlalu dengan begitu pantas.


Day 4: 
Makcik dari Melaka datang. Dalam 2 jam jugaklah then dia pergi rumah makcik lagi 1. Jadi, lepastu memang tiada tetamu dan chat kawan ajak berjalan. Bukan pergi beraya pun.


Day 5:
Ni memang waktu petang berjalan beraya rumah kawan. Dengan lovely partner, Aisyah. 2 rumah je (Aina dan Iwani). Tapi dia punya lama tu macam penduduk tetap rumah. Mana ke tak, bila dah lama tak jumpa, bergosip la kerjanya


Day 6:
Ini pun beraya! Tapi hari keenam lagi advance! 3 buah rumah. Rumah pertama, Anis. Buat open house. Ramai juga la datang. Ada juga jumpa kawan lama. Lain masing-masing. Dekat rumah ni, makan laksa.

Rumah kedua, cikgu bomba!! Itu cikgu kawan aku. Tapi aku kenal isterinya sebab kakak aku. Hahahahaha. Dekat sini, makan rendang ayam. Wuuu sedap!

Rumah ketiga? Rumah kawan. Nama tak boleh mention. Ini pun last minit. Sebenarnya, nak beraya masa hari ke 5, tapi hanya dapat 1 tick je dekat whatsapp. Rushing gila pergi rumah dia. Lagipun jam sudah menunjukkan 6.15 p.m. Petang sangat. Tak pergi dah janji.

Yeay, my eldest sistur sudah pulang ke rumah!!!! Boleh berjalan la gini!!!!


Day 7:
Hari ini hati aku berbagi-bagi. Nak pergi rumah makcik atau pergi open house Aisyah. Buat pula hari yang sama. Jadi, pergi rumah makcik. Lagipun, jarang jumpa plus jauh. Nak berjalan sikit.


Day 8:
Pergi open house lagi! Banyak sangat makan, badan jadi gemuk! Kali ini rumah Hazimah pula. Sebab kawan rapat, memang kerja menambah makannya kerjanya. Hahahaha

Day 11:

Sepanjang musim raya jadi partner, baru berpeluang nak pergi beraya rumahnya! Itu pun selajur pergi rumah dia. Kalau tak, hmm tak beraya la kauu


Okeylah, malas tulis panjang-panjang (padahal memang panjang berjela). 


Wassalam, bye

Program Komuniti Pembersihan Hutan Bandar

Assalamualaikum, hii

Pada 7 Februari lalu, persatuan sukan dan permainan menganjurkan program komuniti. Ya, sekarang aktiviti koko dalam program komuniti wajib diadakan. Jadi, lagi 2 program belum dibuat. Inshaallah, bulan 3 giliran persatuan. 

Untuk sukan dan permainan, program diadakan di Hutan Bandar. Ada 10 group, 1 group mewakili 9 orang, jadi totalnya 90 orang pelajar. Kawasan dibahagi bahagikan. Tapi aku rasa antara banyak-ii group, group aku kot yang kawasannya besar. Mana ke tidak, dua kawasan. Group lain, alahai ciputnya kawasan. Kecik sangat. Tapi semua tak penting, janji semangat berpasukan itu ada.

Sesi 'ceramah' bersama pihak MDM
fokus gaiss fokus

Seorang menyelit masuk dalam gambar ni. 


Banyak sampah yang dikumpul, sampai esok pagi bangun, sakit tangan woooooooooo.  

Pihak MDM jadikan 'Hutan Bandar' form6 ni sebagai projek anak angkat . Jadinya, pihaknya berbesar hati untuk adakan lagi untuk bulan2 akan datang- cikgu.

Maka budak form 6  gelak bila dengar bila cikgu cakap macam ni...

No hal la, bukan penat sangat pun. Bersihkan je. 

Wassalam, bye

(WS): Seramshit. Kisah Betul Ke?

Assalamualaikum, hi


Aku ada buat cerita bergenre seram di wattpad. Aku pun tak tahu macam mana boleh tersesat dalam penulisan dalam genre seram ni. Genre lain pun aku minat mengarang, tapi jenis aku tak suka menaip panjang-panjang.. Sebagai contoh, buat cerita acah acah romantik (padahal tak ada sweet mana pun) tapi unpublish. Malas nak menaip, walaupun imaginasi dah tahap maksimum.

Sebenarnya, cerita seram yang aku karang ni memang KISAH BENAR. Ulang balik, BENAR. Cuma aku ubah dari segi nama watak je. Tapi yang lain benar belaka. Baru karang sampai bab 12. Bab 13 masih dalam draf sebab tidak siap sepenuhnya. Apapun, selamat membaca. Baca pada waktu malam, baru ada feel seramnya. 

Oh ya, bolehlah follow wattpad aku . Bolehla tahu aku jenis suka baca buku apa. kihkih

Tekan link di bawah untuk membacanya :


DariDapurCikHA: Popia Cheese

Assalamualakum, hi

Hampir sebulan tak jenguk blog. Apatah lagi mengepost entry baru. Lappy rosak. Hantar kedai 2 minggu yang lalu, sampai sekarang tiada khabar berita. Takpe, nanti try terjah macam mana keadaannya. Ini guna lappy sis. Sementara dia cuti sem guna dulu untuk buat assignment. Alhamdulillah, ada back up.


Post kali ini berkaitan dengan cikhaziqah masuk dapur dan memasak. Kira memasak la walaupun hanya buat kerepek cikai. Huhuhu. ni kali ke 2 buat Popia Cheese. Serius, bila buat puas hati. Walaupun tak sesedap mana pun. Tapii usaha tu ada kihkih.

Macam mana ada idea nak buat ni? Sebelum tu, ada kawan punya adik dia jual. Jadi, belilah. Sebab nampak sedap je. Teringat satu ayat dekat dalam majalah ujang "Cair di mulut tidak di tangan". Yes, sedap jugak Tapi tak puas. Sebab nak lagi. Nak jimatkan duit, cikziqah mencari resepi dekat google cara-cara nak buat. Dan..... memang senang pun.

Bahannya cuma :-
- Kulit popia
- Gula
- Serbuk cheese

-Potongla kulit popia ini kecik-kecik atau dalam bentuk segitiga. Pakai gunting je, senang. Guna pisau lambat sikit.
-Goreng kulit popia tadi dan jangan sampai hangit tauu.. Dah nampak warna keperangan tu angkat je
-Campurkan serbuk cheese dan gula sehingga sebati.
-Gaulkan kulit popia yang sudah dimasak bersama sama dengan serbuk cheese yang telah dicampur dengan gula/
- Siap
- Boleh makan

Senang bukan. Meh cuba. Sambil tengok tv boleh kudap popia cheese ni. Ditambah lagi, dengan musim hujan ni. Kebabom!!!!

Harini buat dapat 2 balang. Nak berbisnes inshaallah dalam tahun depan ke, Semoga dipermudahkan. Amin

Wassalam,bye